Ведмежий горіх – Фісташки – Ківі на підвіконні

У цьому блозі я уже застерігав читачів від різних неприємних ситуацій, які нам підкидають шахраї та аферисти час від часу. Буквально за останні декілька місяців у різних групах соціальних мереж та на різних електронних дошках об’яв, з’явились пропозиції від яких важко відмовитись. Read the rest of this entry »

Лілія – біла вишня

Вишня — хіба можливо уявити українські сади без цієї культури. Оспівана у піснях, закарбована у віршах, являється яскравим символом нашої батьківщини. А чого лише вартують вареники з вишнями, пироги, торти, варення, вишневий соус та особливо вишнева наливка — класика української кухні. На жаль, не усі люди можуть собі дозволити поласувати такими смаколиками, особливо діти. Екологічне сьогодення вводить свої корективи. Алергія на червоний колір заставляє відмовлятись від таких необхідних корисних ягід. Відсоток таких людей у світі досить високий. Селекціонери багатьох країн працюють над виведенням біло-плідних плодів та ягід, які б не викликали алергію. Працюють у цій сфері і в вишневому напрямку. Декілька років тому було вперше опублікована інформація у Ірландських виданнях про вишню з помаранчевим кольором ягід. Розповідалось, що це перший крок до освітлення забарвлення вишневих ягід. Осінню 2017 року, на ринок у Китаї була виставлена вишня сорт “Солодкий Ранній Мед” (переклад з китайської). В описі було зазначено, що цьому сортові немає аналогів у світі. І все ж таки на фото було добре видно легку розовинку ягід… Read the rest of this entry »

Ірга Канадська

Продовжуючи тему безпроблемних культур, хочу окремо виділити Іргу канадську (Amelanchier canadensis). Десь у кінці 80 років минулого століття про іргу, як плодову рослину, заговорили вперше. З Дальнього Сходу ця культура почала розповсюджуватися по усій території СРСР. Кущі ірги вражали своєю щорічною врожайністю корисних ягід. Але смакові якості бажали кращого. Ягода була на любителя — солодко-приторна, терпкувата, дрібна та сухувата. У більшій мірі підходила для переробки — варення, компоти, вино та ін. Усе кардинально помінялось з десяток років тому, коли в Україні почались з’являтися сорти ірги Канадської селекції. Read the rest of this entry »

Дешевий ефективний кільчиватор своїми руками

У другій половині зими виноградарі починають підготовлювати виноградну лозу до вкорінення. У тих, хто цим займається не перший рік, уже є свої напрацювання в цьому плані. А от для новачків зорієнтуватись у великому потоці інформації досить важко. Як вибрати оптимальний варіант з високим відсотком вкорінення. Не мало комбінацій перепробував і я. Були різні кільчиватори, розчини, стимулятори, просто на воді на підвіконні і т. п. Усе це займало багато простору, часу та лишні витрати коштів на електрику. Ось уже декілька років я користуюся одним простим способом, яким хочу поділитись. Він згодиться не лише новачкам а і бувалим виноградарям. Цим способом можна за один проміжок часу вкоренити як і десяток чубуків, так і сотні-тисячі штук одночасно. Read the rest of this entry »

“дика осіння маслина”

Нікого зараз не здивувати такою культурою, як обліпиха, чи її родичка по виду — гумі. Обидві ці культури належать до Лохів (Elaeagnaceae), Що налічує біля 100 видів. До вашою уваги один із самих яскравих представників цієї родини — Лох Парасольковий, Акігумі, дика осіння маслина, (Elaeagnus umbellata). Рослина корінна для Китаю, там її широко використовують в народній медицині. Але першими на неї звернули увагу, як на плодову, у США. Read the rest of this entry »

Декенея Фаргеза – “Інопланетні фрукти”

Саме така думка з’являється в голові коли ви вперше бачите плодоношення цього дерева. Назва такого незвичного плодового дерева Декенея фергеза (Decaisnea fargesil) (Декаіснея). На сьогоднішній день у світі описано більше 50 тисяч рослин з їстівними плодами, людство освоїло лише біля сотні. Тож у садівничому напрямку є ще над чим працювати. Декенея – один із самих яскравих представників рослинного світу і в прямому, і в переносному сенсі. Read the rest of this entry »

Знайомимось – Суничний кизил (дерен)

Пам’ятаю, десь 35 років тому, в одному із періодичних видань прочитав такий заголовок: «Дикуни просяться в сад». Мова йшла про мало поширені плодові культури, в тому числі і про кизил. На сьогодні кизил росте на почесному місці майже у кожному саду. А з того часу пройшло не мало змін, багато «дикунів» поселилось в наших садах. Сьогодні цей список потрібно розширювати. Я вже знайомив читачів з кизилом Лікарським, а зараз мова піде про ще одного представника цього роду (родина кизилу нараховує біля 65 видів) кизил Суничний, на латині – Cornus Kousa. Read the rest of this entry »

«Родинний лікар»

Останніми роками наше життя переповнює агресивна реклама. Вона заполонила увесь наш простір – радіо, телебачення, пресу, соціальні мережі… Найбільше через телебачення. Зокрема реклама лікарських препаратів. Ми тупіємо від порцій щоденного вливання, перестаємо усвідомлювати, що за кожною рекламою стоять великі кошти. Забуваємо бабусині рецепти лікування простудних та інших захворювань. Навіть до лікаря лінуємся сходити. Замість нього нам все розкажуть у рекламі. Ми стали залежні від аптек, кількість яких з кожним днем зростає. У деяких містах їхня кількість уже перевищує кількість продуктових магазинів. Альтернатива одна – тісніший зв’язок з природою. Read the rest of this entry »

Берека Лікарська

Хочу познайомити читачів блогу ще з одним плодовим унікальним деревом — Берека Лікарська (Sorbus torminalis), у Прикарпатті її називали Ведмежою грушею через надмірну любов ведмедів до її ягід. На жаль зараз мало людей можуть впізнати це дерево. Більшість і не підозрює про його існування. Read the rest of this entry »

Обрізка калини

Продовжуючи тему безпроблемних культур (щорічне плодоношення за різних несприятливих умов), хочу зупинитись на добре відомій, поширеній по всьому світові, символі усіх слов’янських народів — Калині. Read the rest of this entry »

Грецький горіх – все що потрібно знати для закладання саду

Багато відомих людей минулого не раз наголошували, що грецький горіх, це хліб майбутнього. Але лише за останні декілька років в Україні зростають площі засадженні деревами грецького горіха. І ця тенденція з кожним роком все збільшується. Великий попит на саджанці породжує ще більшу пропозицію. Плодоносящих садів цієї культури дуже мало не лише у нас на батьківщині, але й у близьких зарубіжних наших сусідів з подібними кліматичними умовами. А про сади віком у кілька десятиліть, взагалі не йдеться. Їх просто немає. Є окремі дерева, або групи дерев грецького горіха, спостерігаючи за якими ми і робимо ті чи інші висновки. Інформація по вирощуванню та догляду дуже суперечна і часто незрозуміла. Зорієнтуватись у виборі сортів важко. Кожен продавець, зрозуміло хвалить свій товар. Мій досвід у цьому теж, не такий багатий. То ж я попросив допомоги у всьому розібратись фахівця, професора біологічних наук – Клименко Світлану Валентинівну – людину, що добре знала і працювала разом з Кочерженко Іваном Євменовичем. Read the rest of this entry »

Мій досвід пакування дерев та кущів для посилок.

Весна та осінь – два посадкових сезонів у році. Коли та як викопувати дерева та кущі, також як правильно садити описувалось уже не раз. Як правило, рослини що нас цікавлять, не завжди ростуть в нашому регіоні. Тоді приходиться їх замовляти та отримувати поштою, або іншими службами доставки. Успішність приживання і взагалі життя рослин напряму залежить від того, як їх підготувати до подорожі. Саме головне у цій справі, правильне пакування. Щорічно відправляю багато саджанців не лише по Україні, але й за її межі. За багато років праці, були різні прикрі випадки та не стандартні ситуації при пересилці саджанців. Враховуючи їх усіх з кожним разом, шліфувався мій досвід по пакуванні для пересилки, яким я хочу на разі поділитись: Read the rest of this entry »

Підсумки посадкових сезонів за останні кілька років

Щорічно отримую багато нових дерев та кущів. А так, як місця для посадки завжди не вистачає – приходиться від деяких рослин відмовлятись. Жоден посадковий сезон мене не обходить. Здавалось усе як завжди, по прокладеній доріжці, але ні, кожен рік підкидає нові сюрпризи. Останні три роки у моїй місцевості відбувається відчутна зміна клімату. Поменшало опадів, значно збільшилась денна температура. Дуже рання, але затяжна весна з пізніми заморозками… Усі ці умови внесли свої коррективи зокрема і в посадкову агротехніку. Тож хочу поділитись своїми спостереженнями. Read the rest of this entry »

Як правильно зібрати та зберігати яблука та груші.

 

               Ось і прийшла пора збирати любимі усіма фрукти – яблука та груші. Але зібрати це менша половина справи. Їх ще потрібно зберегти, щоб на протязі зими та ранньої весни, радувати себе та родину смачними та поживними плодами. У цьому році природа не була щедра у нашому регіоні на дощі, зате сонячного тепла було через край. Замірявши температуру на поверхні ґрунту у саду на відкритих місцях, був вражений, вона сягала +58 градусів за Цельсієм. При такому перегріві землі, багато плодів відставали в рості, осипались, прискорено дозрівали. Ту частину урожаю, що залишилась потрібно правильно зібрати, підготувати та зберегти. Read the rest of this entry »

Хурма від Я до А

Чому не навпаки, запитаєте ви. А у нас переважно все так. Купуємо електронні речі, вмикаємо в електромережу, якщо щось не так – починаємо читати інструкцію. Знайшовши нову ягідку чи плід зразу ж до рота – потім починаємо вияснювати чи вона взагалі їстівна. Ну і певна річ, садимо дерева нетрадиційних видів у саду, терпимо невдачу – в більшості випадків позбуваємося бажання вирощувати ту рослину на все життя, в меншості шукаємо інформації про біологічні властивості, та починаємо все з нуля. Read the rest of this entry »