2 Cornus officinalis – Родинний лікар

Останніми роками наше життя переповнює агресивна реклама. Вона заполонила увесь наш простір – радіо, телебачення, пресу, соціальні мережі… Найбільше її ллється на нас з екранів телебачення. Зокрема реклама лікарських препаратів. Ми тупіємо від порцій щоденного вливання, перестаємо усвідомлювати, що за кожною рекламою стоять великі кошти. Забуваємо бабусині рецепти лікування простудних та інших захворювань. Навіть до лікаря лінуємося сходити. Замість нього нам все розкажуть у рекламі. Ми стали залежні від аптек, кількість яких з кожним днем зростає. У деяких містах їхня кількість уже перевищує кількість продуктових магазинів. Альтернатива одна – тісніший зв’язок з природою. Хочу розповісти про надзвичайно цікаву рослину родом з Японії та Китаю – Корнус оффіціналіс (Cornus officinalis), в перекладі з латині – Дерен (кизил) лікарський. За проміжок більше ніж 100 років цієї назви навіть і не пробували поміняти, настільки її зміст підходить для характеристики цього дерева. Його плоди на сході мають досить широке використання у медицині. Але я хочу загострити увагу, що у США Корнус оффіціналіс потрапив у кінці 19 століття. Дослідженням біохімічного складу займаються декілька інститутів. На сьогоднішній день, тільки у США, на основі плодів запатентовано 11 препаратів: антивірусний, антимікробний, для лікування очей, два препарати для шкіри, простати, головного мозку, знімання запалення, з кісточки ефірна олія і навіть засіб від термітів. Під вирощуванням цієї культури зайняті великі площі. А з початку цього століття масово поширюється у Європі. Появою його в Україні ми завдячуємо доктору біологічних наук, професору, селекціонеру Клименко Світлані Валентинівні. 25 років тому, вона отримала буквально декілька насінин дерену лікарського. За ці роки адаптувала його до наших кліматичних умов. На батьківщині він витримує значно менші морози. Крім своїх лікувальних властивостей, дерево має ще багато цінних переваг. Віднести його можна до безпроблемних культур – щорічні хороші врожаї, незалежно від ґрунтів та приморозків. Дерево висотою від 3 до 5 м. Коренева поверхнева, потребує мульчування та поливів у перші роки життя. Радує жовтим пишним цвітінням у березні на рівні з іншими сортами дерену. Плоди червоного кольору розміром 2 – 2,5 см. зібрані у китиці. На батьківщині повне дозрівання, плоди стають м’якими, настає у грудні. У нас плоди починають червоніти у жовтні. Споживати можна після перших приморозків. Якщо зірвати і поставити у прохолодне сухе місце до морозу, то на протязі місяця і більше, вони дозрівають. Але цього можна і не робити. На другому місці після лікарських властивостей серед переваг цього виду дерену це те, що ягоди можуть висіти на дереві усю зиму, як калина та рябина. Не одноразово можуть замерзати та розмерзатись без втрати смакових якостей. У плюсову зимову температуру ягоди завдяки своїй протимікробній дії не пліснявіють та не осипаються. Тож термін споживання свіжих ягід дерену подовжується ще на три зимових місяці. Дерево «родинного лікаря» можна виростити з насіння, плодоносити починає з 5-6 року після сходів. Або можна розмножити щепленням на сіянцях дерену звичайного, тоді в плодоношення вступає через рік після щеплення чи посадки щепленим деревом.

Дехто з читачів скептиків може зауважити, що ця публікація теж є реклама. Так, згідний. Але це не лише реклама цікавої лікарської рослини, а й реклама любові до землі, любові до природи. І можу впевнено заявити, що ця любов завжди взаємна, яка може зцілити і тіло, і душу.

на фото: 10 річні дерева кизилу Оффіціналісу на ділянці професора Клименко С.В.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>