Елегантний – Elegantnyi (автор С.В. Клименко)
Ранньостиглий сорт кизилу селекції Центрального ботанічного саду НАН України. У еліту виділений в 1980 році. Це оригінальна, дуже скороплідна форма кизилу, з явно укороченими міжвузлями, рівномірним розподілом по всій кроні ефектних плодів оригінальної форми. Відрізняється зимостійкістю, посухостійкістю, загальною життєздатністю. Плоди пляшкової форми з тонкою подовженою шийкою, середньою масою 4,5-5,0 г, вирівняні за розміром і формою, на початку дозрівання вишнево – червоні, при повному – майже чорні, соковиті, блискучі. М’якоть темно – червона, біля кісточки білувата, ароматна, освіжаючого кисло солодкого смаку. Дозрівають плоди в умовах Києва 5-20 серпня майже одночасно, але зрілі плоди дуже тривалий час (практично до морозів) утримуються на дереві, не обсипаючись. Як найбільш ранньостиглі, споживаються в основному в свіжому вигляді, але придатні і для різних видів переробки.