Посадивши у своєму саду це дерево, можна значно підвищити рівень свого здоров’я і всієї родини. Адже крім смачних, солодких ягід в шовковиці використовується листя, пагони, кора і коріння. З іншої сторони – дерева швидко адаптуються до будь-яких кліматичних умов, зовсім невибагливі до умов вирощування, не хворіють і з кожним роком радують все більшим врожаєм.
На Україні масово почали саджати шовковицю за наказом царя Петра 1, в Києві і Харківській губернії. До царського двору готували запашний сік, який лікував простуду, ангіну, запалення легких. Але найбільше подобався Петру І міцний золотистий тутовий напій, який вертав здоров’я хворим, молодість старим і звеселяв серце. Вирубка дерев шовковиці каралася смертною карою.
Повернімось у наш 2012 рік. Нелегкий рік в плані кліматичних умов. Ягідний сезон шовковиці підходить до кінця і можна вже підбити підсумки. Навіть коли зимою температура знижувалась в нашій місцевості до мінус 34, а весняні проливні дощі змінювалися на нещадно паляще сонце – шовковиця не підвела. Не засмучує і той факт, що плоди на всіх сортах були менші, ніж зазвичай. Все компенсувалось їхньою кількістю, гілля гнулися до землі, цукор був теж в нормі.
Вирощую біля сорока сортів шовковиці. Завдяки селекції ця культура може задовольнити найвибагливішого садівника: за кольором і смаком ягід, за порою дозрівання (є вже і ремонтантні сорти), за формуванням крони (плакучі, колоноподібні тощо). Поборені два найбільші недоліки шовковиці, це високорослість і обсипання при дозріванні. І за все це хочу низенько вклонитися нашим співвітчизникам – селекціонерам шовківництва, Бабаєвій Галині Іванівні, та Надії Олександрівні Алексійченко. Основні мої посадки шовковиці посаджені один, два, три сезони назад, і про них я розповім пізніше, а от про два сорти, які у мене біля десяти років, зараз більш детальніше.
Анатолійська біла – сорт турецького походження. Дерево високоросле, розлоге. Листя дрібне, ягоди білі, дуже солодкі. Перші за розміром чотири на два сантиметра. Коли дерева молоді, до трьох-чотирьох років, можуть бути до п’яти сантиметрів. Дозрівають в нашому регіоні в першій декаді червня. З роками врожайність піднімається, розмір падає. При дозріванні опадають. Переваги сорту – щорічна висока врожайність, висока цукристість, великий розмір. Недоліки – низька транспортабельність.
Анатолійська чорна – теж турецького походження. Дерево розлоге, середньо росле. Відрізняється від білої смаком і розміром. Тут перші ягоди до п’яти сантиметрів, солодкі з більш вираженою кисличкою. Урожайність висока, дозріває разом із білою. Переваги сорту – хороший, збалансований солодко-кислий смак, великий розмір, високий попит на ринку, хороша транспортабельність. Недоліки – осипання при дозріванні.
І про те, що я роблю з ягодою. По перше, в цьому і минулому роках у нас на ринку ягоди коштували по п’ять гривень за півлітровий пластиковий стакан. А об’ємах плодоношення шовковиці, це непогана добавка до сімейного бюджету. По друге – це ягода, яка найшвидше рветься (треба лиш розстелити агроволокно під деревом і потрусити).
Чорна ягода іде на компот, сік, варення і вино. З білої сік, шовковичний мед, горілка і кава. Щоб вичавити сік, не треба ніяких спеціальних пристроїв. Перекрутити ягоди на м’ясорубці, а якщо об’єм більший, то можна за допомогою дрилі з насадкою для замішування шпаклівки. Ягоди подрібнюються, поміщаються в цупку тканину (я використовую фатин – тканина для весільних суконь), і якщо є, то в прес, а ні то руками виходить також непогано. Сік відціджується і на різні цілі. Зупинюся на шовковичному медові.
Вичавлений сік з білої шовковиці злити в широкий посуд, бажано з алюмінію (в емальованому більше ймовірності підгорання) Варити на середньому вогні, поки сік не втратить дві третіх свого об’єму, періодично помішуючи і збираючи пінку. Можна вварювати і до половини, готовність меду визначаєте на смак. Колір від світло-коричневого до шоколадного. Їсти можна з хлібом і молоком, до чаю, з товченими горіхами. Дуже смачно і корисно.
Віджим, що залишився, гарно сушиться на сонці, піджарюється в духовці, мелеться і заварюється як кава. За смаком не гірше, користі більше.
І ще, якщо шовковицю посадити на пташнику, то саме менше два три тижні в році Вам не доведеться тратитись на корм для птиці. Кури, гуси, качки буквально чекають на кожну ягідку, і віддячують Вам рекордною несучістю.
Маю два дерева шовковиці – червона і чорна ягода. Цього року почали родити, але ягід дуже мало і вони дрібні. Читала, що кожній із них потрібний заплідник, чи не так7
Доброго дня. Хотів би придбати шовковицю білу та чорну. Підкажіть будь ласка які сорти краще обрати і коли краще висаддувати, восени чи на весні?
Доброго дня. Деякі сорти шовковиці краще висаджувати навесні. Молода деревина може пошкодитись морозами. Але саджанців кількість обмежена, зазвичай їх розбирають восени.
Хотів би придбати кілька цікавих саджанців (не тільки шовковиці)для того, аби діти тішились смачним плодам. Порадьте шось і підкажіть як можна придбати. Дякую
Вітаю. Зі святами!!! В одному з відео ви обіцяли розповісти про формування і зріст дерев шовковиці, але я цього відео так і не знайшов. Воно є чи тільки планується? І тут також жодного слова про розмір дерева. Думаю було б доречно. Є бажання придбати шовковицю, але не великого розміру, якщо такі бувають. Дякую.
Дякую! Так, планується два відео по обрізуванню та формуванню шовковиці. Перше у березні, друге у червні. З повагою, В’ячеслав.
Дякую. буду чекати. планую замовлення,тож підкажіть який замовити сорт,бажано білу,але не обов’язково. для мене окрім смаку і розміру ягоди важливо розмір самого дерева. хотілось би невелике,наскільки це можливо. чи обрізкою можна зупинити зріст,бо 15 метрів забагато. якби до 5м,булоб добре. дякую
Дуже дякую за цікаву інформацію про Анатолійську білу і чорну шовковицю. Дуже хочу придбати саджанці. Якщо Ви можете мені в цьому допомогти – буду дуже вдячна.
З повагою – Ганна
Дякую! Інформацію про наявність саджанців та їхню вартість, та наявність завжди можна побачити тут – http://rozkish.com.ua/price/ З повагою, В’ячеслав.