Супер горох: Гулівер, Суперіор, Шираз

Стародавні греки пізнали горох і почали використовувати його в їжу в IV-III століттях до н. е. У I столітті до н. е. він потрапив до Китаю, в IV н.е. — в Індію, а до середини ХІ століття ця культура була повсюдно поширена в Англії. Першими в Європі горох стали розводити голландці, лише за ними – англійці, французи та німці. Вітчизняні землероби культивують його з VIII століття. Якщо коротко, то горох – головна бобова культура в нашій країні.

Серед овочевих культур горох завжди тримається у перших рядах. Коли інші овочеві лише набирають силу, горох уже нас тішить смачними поживними плодами. Певно, немає в світі людини, яка б не захотіла поласувати цим делікатесом. Його можна додавати до страв і також споживати в свіжому вигляді. Це надзвичайно цінний харчовий продукт, багатий на білки, які близькі за своїм складом до тваринних, а також вуглеводи, вітаміни та мінеральні солі. Горох по калорійності перевищує інші овочеві в 1,5-2 рази. Зелений горошок відзначається поживністю, засвоюваністю і добрими смаковими якостями. Чималим є агротехнічне значення гороху як азотонагромаджувача у ґрунті завдяки бульбочковим бактеріям. Культура холодостійка, раннього строку висівання. Норма висіву 8-10 насінин на 1 погонний метр, ширина міжрядь 15 см, глибина заробки насіння 5-6 см. Сходи переносять весняні приморозки.

Горох овочевий — однорічна рослина з прямостоячим або витким стеблом висотою від 45 до 250 см. Квіти двостатеві, білі, пурпурові, рожеві, фіолетові. Плоди за своєю будовою поділяються на лущильні, цукрові та напівцукрові. В усіх країнах світу великим попитом користується горох цукровий. В Європі сорти гороху цукрового реалізують під назвою «монж ту», що від французького означає «їж повністю» (mange tout). Тобто споживаються разом з стручками. Для цукрового гороху характерно, що висушені насіння сильно зморшкуваті з-через високий вміст вологи у сирому насінні.

Хочу познайомити Вас з декількома сортами цукрового гороху, які я вирощую на своїй ділянці:

Гулівер — сорт англійського походження. Сepeдньopaннiй цукpoвий copт, 55-65 днiв. Pocлинa виcoтoю дo 150 cм. Cтpучки темнo-зeлeнoгo кoльopу бeз пepгaмeнтнoгo шapу, дoвжинoю 10 cм з дев’ятьма глaдкими, виpiвняними зa кoльopoм i poзмipoм, гopoшинaми. Cтiнки cтpучкa тoвcтi, м’яcиcтi, нa cмaк coлoдкi, бeз нaявнocтi жopcткиx ткaнин. Характерна ознака сорту — в кожному стручкові на дев’ять повних горошин припадається одна — десята — неповна.

Суперіор — сорт англійського походження. Найурожайніший цукpoвий copт гopoxу, пepioд вiд пoвнoгo cxoду дo тexнiчнoї cтиглocтi гopoшкa 75-80 днiв. Pocлинa виcoтoю близькo 200 cм. Бoби зeлeнi, дуже повні, зaвдoвжки 10-11 cм., бeз пepгaмeнтнoгo шapу i вoлoкнa. Гopoшини кpуглi, зeлeнi, дужe coлoдкi i cмaчнi, по десять штук в стручкові. Bикopиcтoвуєтьcя для вжитку в cвiжoму виглядi, викopиcтaння в дoмaшнiй кулiнapiї, для кoнcepвaцiї i зaмopoжувaння. Copт вiдpiзняєтьcя виcoким i дpужним фopмувaнням уpoжaю, вiдмiнними cмaкoвими якocтями, та розмірами гopoшкa.

Шираз — сорт англійського походження. Сорт ранньо-середнього строку дозрівання. Висота рослини — 150 см. Має привабливі двоколірні квіти, приголомшливу форму та колір стручків, довжиною 6-9 см., які найкраще їсти сирими. Фіолетові стручки багаті на антиоксиданти, по своїй корисності можуть посперечатися навіть із чорною смородиною.

Усі ці сорти не є генномодифіковані. Стійкі до грибкових захворювань. Зберігають сортові ознаки при багаторічних посівах.

Усім міцного здоров’я, та гарних врожаїв.


Насіння гороху реалізується на весну 2014 року за ціною: Гулівер – 20 насінин за 100 гр, Суперіор та Шираз – 10 насінин за 100 гр.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>