Годжі

Дуже часто отримую замовлення, на які мені важко відповідати. Наприклад, “Доброго дня! Хочу придбати ягоди годжі, для лікування раку”, “Чи можливо за допомогою ягід годжі лікувати цукровий діабет?” і т. п. Хочу відповісти.

Я не лікар і не раз наголошував, що на батьківщині годжі — в Китаї — ці ягоди споживаються для зміцнення імунної системи та профілактики. Ця рослина дійсно багата на корисні речовини, але це не панацея. На жаль, сьогодні можна зустріти безліч спекуляцій на темі чудодійної сили годжі. Цій рослині приписують фантастичні ефекти: лікування усіх хвороб та  схуднення на 30 кг за 5 місяців.

Щодо останнього, зауважу: ягоди годжі допомагають організму перенести виснажливі дієти, а не спалювати надлишкові жири, залишаючи свій раціон незмінним. В будь якому випадку вважаю, що хвороби лікують лікарі, а правильні дієти виписують дієтологи. Але я не виключаю можливість ефекту плацебо — самонавіювання, яке допомагає позбуватися хвороб.

Історія

Останніми роками годжі стає дуже популярною рослиною. І це не даремно, адже багато східних країн вважають її національним скарбом і присвоюють собі пальму першості вирощування цієї дивовижної рослини. В Японії її називають ягодою Ніндзя, вважається, що завдяки цій ягоді воїни ніндзя були витривалі, сильні духом, не відчували болю. У Туреччині ягоду називали Курт Изюм, або Османська ягода. Навіть Монголія заявляє, що ця ягода стоїть біля початку її історії. І все таки перші згадки про годжі знайдені у Китаї в рукописах часу династії Шан, приблизно чотири тисячі років тому. А більш детальний опис цілющих властивостей рослини під назвою “Дерево життя” знайдено в записах “Книги пісень” написаній більше двох тисяч років тому. Як згадується у записах, цілющі властивості рослини перші помітили Тибетські монахи. Біля деяких водойм монастирів росли рослини з довгими пагонами, які восени були всіяні помаранчевими ягодами. Крім птахів, їх ніхто не обривав. При перезріванні ягоди падали в водойму. Споживаючи воду з цих джерел, монахи помітили цілющі властивості годжі. З гірських монастирів рослини почали переселятися нижче, ближче до рівня моря, в сади імператора, пізніше – в сади китайської знаті. Над культурою годжі працювало не одне покоління садівників. На протязі сотень років відбиралися найкращі сіянці з високими смаковими якостями, ягоди яких використовували і в харчових, і в лікувальних цілях. В Китайській медицині рослина годжі посідає перше місце в рейтингу за лікувальними властивостями.Точніше, це запобіжник від багатьох хвороб. Адже в Китаї медицина більше працює на випередження хвороби, ніж на її лікування. І фундамент цієї медицини закладався тисячі років назад – коли не одне покоління імператорів оплачували послуги своїм лікарям лише тоді, коли придворні були здорові. Коли ж люди хворіли – лікарі лікували їх своїм коштом.

Багато сотень років інформація про годжі не поширювалася за межі Китаю, і лише за останні тридцять років набула масового поширення. Наприкінці дев’яностих про неї почули в США (в магазинах здорової їжі з’явилися сушені ягоди). На початку двотисячних ягоди годжі з’явились і в Італії, Німеччині, Великобританії. Перші біохімічні досліди, зроблені різними інститутами, сколихнули увесь західний світ. Ягода годжі була дійсно лідером за своїми хімічними показниками:

Годжі містять багато поживних речовин, у тому числі і фітохімічних елементів: 11 і 22 біологічно значущих макро-і мікроелементів відповідно, 18 амінокислот, 6 основних вітамінів,

У всіх тканинах рослини є хім. елемент германій, який завдяки своїм властивостям підвищує ефективність імунної системи організму, бореться з онкозахворюваннями, зменшує больові відчуття.

Про кращу рекламу годі і мріяти. Люди масово розкуповували продукт, до реклами залучалися знаменитості і це ще більше популяризувало ягоди. Але сталося те, що і мало статись. Так само масово люди почали звертатись в лікарні з харчовим отруєнням. В рекламі ніде не була описана культура поїдання ягід. Сушені ягоди досить смачні, і багато людей споживали від сто грамів до півкілограма за один раз. Летальних випадків не було, а от нудота, діарея, висипи на шкірі, пожовтіння білків очей і навіть усього тіла, підвищення кров’яного тиску і тому подібного було вдосталь. Ось тому я і хочу застережити своїх читачів, краще вчитися на чужому досвіді. Навіть на сьогоднішній день інформації щодо вживання ягід годжі дуже мало. Попри все, багато кого цікавило питання вирощування рослин годжі самому, адже один кілограм ягід годжі на світовому ринку коштує 50 доларів. Лідери розсадницької справи Західного світу почали робити перші кроки у вирощуванні цієї дивовижної ягоди. Як правило, в більшості випадків, саджанці отримували з насіння. З однієї сторони це є швидке і масове розповсюдження,  з іншої, це втрата дорогоцінного часу, і зараз я поясню чому.

Основні види

Годжі – плодово-лікарська рослина лат. Lycium barbarum – рід Дереза звичайна. Вирощується в культурі в східних азійських країнах. Кущі годжі досягають у висоту до 3,5 метрів. Гілки тонкі і довгі, молоді жируючі пагони часто з невеличкими колючками, в зоні плодоношення колючок немає, листя прості еліптично-видовжені. Квітки фіолетово-рожевого кольору, дзвонові. Рослина цвіте з червня по вересень, плодоносить  з липня по жовтень на гілках цьогорічного приросту. На земній кулі росте біля сорока видів дерези. І лише два із них мають харчову і лікувальну цінність. Заявлена морозостійкість -27 градусів за Цельсієм, насправді витримує ще нижчі температури.

Тибетський – який і був помічений монахами, і в своєму первинному вигляді багато сотень років радує усіх щорічними високими врожаями. Дуже раннє плодоношення, цвіте і плодоносить в перший рік посадки із живця, на другий при вирощуванням з насіння. Урожайність дуже висока, ягоди каплеподібної форми до 2см. в довжину. Смак солодкий з добре відчутним присмаком пасльону. Переваги – регулярні, високі врожаї, 100% запилення квітів, раннє дозрівання ягід, і раннє вступання в плодоношення. Високий процент вкорінення живців при розмноженні. Більш цілющі властивості. Недоліки – водяниста ягода, погано сушиться, смак бажає кращого, відчутно велике насіння.

Китайський – чудо багаторічної праці Китайської селекції. Кущі більш розлогі, велика сила росту. Ягоди видовжені до 3 см. хрумкі, солодкі з незначним пасльоновим присмаком. Переваги – споживання ягід у свіжому вигляді, шкірка і насіння під час їжі не відчуваються. Швидке і якісне сушіння ягід. Недоліки – вступання в плодоношення на другий, третій, а іноді і на четвертий рік після посадки. В зоні західних областей України, значна частина урожаю не визріває. Погане вкорінення живців.

Славнозвісна дереза, яка досить добре розповсюджена по всій Україні. Після багатьох телефонних дзвінків та великої кількості запитань по годжі я вирішив показати в відео різницю між трьома видами дерези. Придивіться пильніше до листя на всіх відео, і ви з легкістю розпізнаєте, що саме росте у вашому садку, ще до плодоношення.  Відео знімалося 10 вересня 2014 року.

У Європі поширене годжі Тибетське. З різних країн отримував саджанці з характеристиками цього виду. Хотілось більше отримати сортів цієї рослини, а як відомо, попит породжує пропозицію. Перші у Європі це поставили на комерційну основу італійці. Висіявши насіння, вони відібрали 6 форм, дали їм назву і виставили на продажу в Інтернеті за ціною від 8 до 14  євро за невеличкий саджанець в горшечку 9 на 9 см. Тут така удача, відразу шість сортів. Пізніше, як з’ясувалося, відмінності які я помітив, були в вигляді різної форми листків, будови куща, але не в смакових якостях. Два із них були з ягодами взагалі не придатними для вживання. Ще одну таку рослину мені привезли з Австрії, плоди були малі, водянисті і дуже гіркі. Це все завдяки тому, що годжі рослина перехресного запилення, та ще й відмінний медонос. За допомогою бджіл вона перезапилюється з іншими видами, ось і результат – не втішний, але повчальний. На весні 2012 року, після перших публікацій про ягоду молодості і довголіття, був величезний попит на саджанці. Зрозуміло, в Україні шукати було марно, зверталися в лабораторії in vitro до ближчих наших сусідів поляків. (З Польщі найпростіше завести рослини в Україну). На той час поляки навіть не чули про таку рослину, як годжі. А через півроку вони пропонують уже десятки тисяч саджанців. За такий короткий проміжок часу неможливо в лабораторії розвести і виростити до товарного рівня таку кількість саджанців, а от з насіння це цілком можливо. Знову на наші ділянки  потрапить  багато неякісного матеріалу.

Техніка вирощування

Агротехніка вирощування годжі не складна. На власному досвіді переконався, що рослина більше полюбляє кам’янисті лужні ґрунти. І на чорноземах почуває себе доволі комфортно. Краще переносить засуху ніж перезволоження ґрунту.  Висаджується рядами. В ряду відстань між рослинами 1,5 до 2 метрів. В міжряддю від 2 до 3 метрів. Посадкова яма 50*50*50. На дно 10 літрів добре перегнилого перегною і один літр дерев’яного попелу. Добре вимішати з землею і посадити рослину. Зразу треба встановити підпору (перші роки тонкі пагони падають на землю), або шпалеру висотою 2 -2,5метра. Перші три роки формуємо скелетні гілки, вибираються самі довші і сильніші, три – п’ять на кущ. Далі на скелетних гілках формуємо плодові плечі довжиною 20-50 см. На плодових плечах формуються плодові гілки. Далі все схоже з агротехнікою вирощування винограду. Щорічна сильна обрізка плодових гілок, залишаючи від одної до чотирьох бруньок на гілці. Заставляючи рослину більше дати молодого приросту, лише на ньому закладаються плодові бруньки. У кого мало землі, годжі можна формувати у вигляді компактного дерева. Для цього при садінні біля саджанця забивається в землю металевий стержень висотою до трьох метрів. Вирощується рослина в один пагін. По мірі відростання кріпиться до стержня. Далі робиться штамб 1 – 1,5 метр висотою і формуються плодові плечі і гілки. В цьому випадку буде колоноподібне дерево з звисаючим гіллям, дуже декоративне в любу пору року і стане окрасою для любої садиби.

Розмножувати годжі можна кореневими відростками, за допомогою зелених та здерев’янілих живців, і самий надійний спосіб – відростками. В середині червня, коли кущі швидко набирають багато зеленої маси, береться молодий пагін, згинається дугою, вкладається в невеликий пластиковий горщик і прикопується в землю. Поливається в залежності від погодних умов. Пагін продовжує вегетувати і вкорінюватися. До осені він буде з гарним корінням, та ще й в весь всіяний плодами(що Ви бачите на фото), рослину можна відокремити від материнського куща та висадити на постійне місце.

Вкотре впевнююсь, що рослини без хвороб і шкідників – дуже велика рідкість. Як правило з’являються шкідники і приходять хвороби після певного періоду вирощування.

Зі шкідників мною помічені на кущах годжі тля – на молодих пагонах, що відростають, колорадські жуки – поїдають квіти і молоду зав’язь,  гусінь озимої совки – за ніч одна гусінь може з’їсти до 20 см. молодого пагона. Я обприскував рослини від них настоєм з полину. З хворобами дещо складніше. В останньому сезоні помітив на листю фітофтору та мучнисту росу, і лише на тих рослинах під посадку яких не додав попелу. Заключення просте, наблизити умови  вирощування рослини до природних, тобто на лужних ґрунтах, і не давати кущу загущуватися.

Культура споживання

Найосновніше – культура споживання. У Китаї рослина годжі безвідходна. Там використовується листя, кора, коріння, пагони і ягоди. За тисячолітніми спостереженнями все в певних дозах і пропорціях. За їхніми порадами починати треба з однієї, двох ягідок, особливо в свіжому вигляді. Обов’язково за присутністю близьких, краще лікаря. Якщо за декілька годин немає нудоти, блювання, алергії – можна споживати в більшій кількості. Рекомендована доза на день для здорової людини не більше 10 грамів. Бажано під час їжі. Чай з сухого листя бажано приймати в другій половині дня, ближче до вечора – він розслабляє, і теж після прийому їжі. Листя на чай заготовлюється в травні, сушиться в затінку. Заварюється із розрахунку 3 гр. на 200 гр. склянку. Ягоди сушаться та морозяться. Заморожувати простіше, висушені ягоди повинні мати гарний темно червоний колір, а досягнути цього важкувато. Останнім часом в Китаї почали виробляти соки та вина з ягід годжі. З приводу соків там все складно, описано як лікувальний засіб з різними дозами і від різних хвороб. Що стосується вина, це вже інша справа. Рекомендовано як щоденний еліксир молодості та здоров’я. Готується вино на базі виноградного соку світлих сортів. На один літр відцідженого свіжого соку винограду додається двадцять грамів свіжих подрібнених ягід годжі. Суміш зброджується без додавання цукру та води. Подальший догляд, як за звичайним сухим вином. Денна норма для здорової людини 50 гр. Ягоди в суміші з чорним шоколадом потужний афродизіак.   До речі, і до сьогоднішнього дня Тибетські монахи кидають залишки ягід в водойми з яких споживають воду. Лише в Китаї під цією культурою зайнято сорок п’ять мільйонів гектарів землі. А найбільший магазин з продажу сушених ягід годжі займає площу понад дванадцять гектарів і реалізує два мільйони тон сушених ягід на рік. На мою думку в цієї культури є велике майбутнє в Україні, особливо на півдні та сході країни.

Ще хочу сказати, що ніколи при збиранні ягід вищеописаних видів, в мої родині і в знайомих не було обпікання рук від соку рослини. При збиранні ягід сік попадає на різні частини тіла, на руки найбільше, але ніякого дискомфорту від цього не відчувається.  На доказ можна побачити на фото збирання ягід годжі в Китаї.

Буду радий якщо мій досвід стане Вам у пригоді.

 

 

32 коментарі to “Годжі”

  1. Богдан коментує:

    Я вперше на вашому сайті. Мені сподобався простотою і конкретністю.
    Питання: чи птахи також скльовують тибетські годжі, як і китайські?

  2. Надія коментує:

    Доброго дня,я б хотіла замовити кущ годжі.Ви б могли залишити свій номер телефону для того щоб замовити кущ.Дякую))))

    • В'ячеслав Францішко В'ячеслав Францішко коментує:

      Доброго дня! До кінця червня планую викласти новий каталог. Тоді й буду на зв’язку. З повагою, В’ячеслав.

    • В'ячеслав Францішко В'ячеслав Францішко коментує:

      Доброго дня. 067 3810785. З повагою, В’ячеслав.

  3. В'ячеслав Францішко В'ячеслав Францішко коментує:

    Здраствуйте, пані Лариса! Спробуйте ще обрізку кущів. Обрізати годжі потрібно сильно, дві третини пагонів треба видалити. Я це роблю якраз у березні. Не знаю, який вид продавав “Сонцесад”, у Китайського в перші роки таке можливо. Він може взагалі 3-4 роки не плодоносити. Але листки там загострені і цупкі. З повагою, В’ячеслав.

  4. Елена Михайловна коментує:

    Добрый вечер! Вячеслав, Вы сегодня рассказывали мне как укоренить черенки канадской голубики, и только что я получаю сообщение ,которым хочу поделиться с Вами http://growing.com.ua/cloning/clonex_50_ml.html А может быть Вы знаете об этом препарате?

    С уважением Елена Михайловна

  5. Яна коментує:

    Доброго дня, В`ячеслав! Підкажіть будь ласка як мені провести запилення в умовах квартири. В мена зараз 4 сажанці годжи, які я віростила з ягід, що купила у Китаї (органічні). Сподіваюсь, що настуаного року висаджу їх вже у відкритий грунт. Аде якщо вони раптом зацвітуть вже цього року, що мені робіти з квітками?

    • В'ячеслав Францішко В'ячеслав Францішко коментує:

      Здраствуйте, пані Яна! Дякую за запитання, на сьогоднішній день це питання хвилює багатьох людей. Квіточки Годжі легко можна опилити в умовах квартири. Для цього Вам потрібна щіточка для малювання з найтоншими ворсинками. Потім цією щіточкою три рази на день провідувати кожну квіточку. Опилина квітка зразу ж відцвітає. Робота марудна, але результат позитивний.

  6. Інна коментує:

    Доброго дня!як можна заказати доставку на Італію!дякую

    • В'ячеслав Францішко В'ячеслав Францішко коментує:

      Доброго дня! На Італію передавав бусом, що привозить передачі в Україну від наших заробітчан. З кожного міста Італії наші передають додому посилки, Ви домовляєтесь з водієм за ціну доставки. Мені оплата на перед, переказом.

  7. Тетяна коментує:

    Доброго дня! Дуже цікава рослина Годжі, а особливо після Вашої розповіді. В інтернеті багато інформації про нього, але з боку вирощування в Україні та ще й з такою любов’ю не знаходила. Та все ж залишилось декілька питань. Вирощені саджанці з насіння не втрачають сортові властивості? Тібетське та китайське годжі, як я розумію, це різновид, а які сорти годжі у Вас? Рослина перехресного запилення, потрібно садити хоча б 2 саджанці – вони можуть бути одного сорту чи повинні бути різних сортів? Дякую

    • В'ячеслав Францішко В'ячеслав Францішко коментує:

      Доброго дня! Годжі дійсно, рослина цікава і унікальна. Її можна виростити з насіння, але лише придбаного у Китаї, там під цією культурою закладено багато земель і вірогідність перезапилення чимось іншим мала. Я рекомендую брати рослини вирощенні з живця, або відсадка. Щодо сортів годжі, наразі іде годжі-бум, щоб забезпечити усіх бажаючих саджанцями, останні вирощуються з насіння. Так як з сімейства пасльонових рослин у нас вистачає, то й отримуються різні гібриди. Першою у цій гонці була Італія, там щорічно виходить на ринок декілька сортів. Я раніше за цим слідкував, купляв. В результаті усі вони зхожі, відмінності незначні. При листуванні з знайомим з Китаю, він довго не міг зрозуміти навіщо мені нові сорти годжі, у них до недавно був лише один і усім подобався. Лише у 2010 році китайці оприлюднили інформацію про 5 нових сортів годжі. Ягода у них величиною до 5 см. В одного сорту немає зовсім насіння, у другого дуже велика врожайність, але лише жіночі квіти, потрібний опилювач. Ягоди усіх сортів чудово сушаться на сонці в короткі строки, і при усьому цьому чудовий десертний смак. Ось за ці сорти треба поборотись, все інше трата коштів та часу. І останнє, годжі відмінно плодоносить, якщо росте декілька рослин, але якщо кущ і сам – ягід теж вистачає. Те що купляти потрібно пару саджанців, скоріше комерційний підхід, ніж агротехнічний. Тим більше, що лише за перший рік вегетації можна з одного куща виростити до 10 саджанців самому. Успіхів Вам!

  8. Роман Миколайович коментує:

    Доброго дня пане В’ячеславе, вітаю із Новим Роком та Різдвом Христовим!
    Чи можна замовити (чи зарезервувати) у Вас 10 саджанців Тібетського ґоджі? Підкажіть, будь ласка, які мінімальні та максимальні урожаї з 1 куща можна очікувати на перший та другий роки після посадки в Волинській області на дерново-підзолистих ґрунтах.

    • В'ячеслав Францішко В'ячеслав Францішко коментує:

      Здраствуйте, Богдан Миколайович! Дякую, і Вас з Новим Роком та Різдвом Христовим!
      Тібетське годжі на весну 2014 року є в достатній кількості. При посадці весною, на осінь Ви вже побачите та спробуєте на смак від 100 до 300 грам ягід на кущ, в залежності від догляду. Від агротехніки залежить і врожайність на другу осінь, від кілограма до трьох. Це стосується тільки Тібетського виду, у Китайського ці показники можуть бути лише на третій-четвертий рік. Агротехніка вирощування описана на сайті.
      З повагою В’ячеслав.

      • володимир. коментує:

        Вибачаюсь за попередній допис,не зрозумів що саме ви і займаєтесь вирощенням цієї культури. У мене запитання .1) Який сорт (Тибетський чи Китайський)має більшу користь для організму людини. 2.) Чи маєте на продажу садженці(вегетативні відводки) і яка ціна??? 3.) Як можливо Годжи розводити?.Дякую за відповідь.

  9. Олександр коментує:

    Доброго дня! Скажіть будь-ласка, чи можна один із видів вирощувати у квартирі? Якщо так, то який? Заздалегідь дякую за відповідь.

    • В'ячеслав Францішко В'ячеслав Францішко коментує:

      Доброго дня, пане Олександр! Дякую за запитання. На сьогоднішній день вирощування плодово-ягідних рослин в кімнатах та на балконах, стає досить актуальним. Два роки я вже практикую з різними рослинами. Хороші результати показали; малина (ремонтантні сорти), ожина, райські яблучка. З Годжі, кращі результати показав Тибетський вид. Одна незручність – при вирощуванні у кімнаті, при цвітінні, потрібно самому запилювати квіти. Якщо у малини, ожини, яблуні можна просто пострушувати рослину кілька разів на день, то у Годжі це потрібно робити м’якенькою малярською кісточкою.

  10. Ivan Jomiru коментує:

    50 штук саженцев годжи

    • В'ячеслав Францішко В'ячеслав Францішко коментує:

      Саженцы годжи будут только на осень.

      • Юлия Еремина коментує:

        Здравствуйте!!!А могу я вам сейчас заказать саженцы Годжи???Как только они у вас появятся,я сразу же куплю.

        • В'ячеслав Францішко В'ячеслав Францішко коментує:

          Здравствуйте. Уже можно делать заказы. Пишите на электронную почту frantsishko@ukr.net или звоните на номер 0673810785 с 19:00 до 21:00 по буднях.

      • володимир. коментує:

        Ну що ж гадаю що люди без совісті зароблять непогані гроші, а справжнюгоджі вирощену вегетативним методом,можливо купить кожен десятий. Тому вважаю до до покупки справжнього саджаняця довга дорога…. Чи я помиляюсь???

  11. Олег коментує:

    Доброго дня! Чи займаєтеся Ви продажем саджанців або ягід Годжі? Дякую за відповідь.

  12. олександр коментує:

    доброго дня. ДЯКУЮ за такі прекрасні коментарі до вирощуваних Вами культур. Подивишся і зразу закохуєшся в рослинку. Видно, що ви все робите від щирого серця. Зайшов на сайт в пошуках можливості купити ягоду Годжі. Чи займаєтеся Ви продажем? Дякую за відповідь.

    • В'ячеслав Францішко В'ячеслав Францішко коментує:

      Дякую за теплі слова. Продажем займаюся, каталог є тут, на сайті.
      http://rozkish.com.ua/price/

      • Андрій коментує:

        хочу купити ягоди годжі,скажіть як це можна зробити

        • В'ячеслав Францішко В'ячеслав Францішко коментує:

          Доброго дня, Андрію. Усі замовлення можна здійснювати телефоном або електронною поштою.

      • brysiak коментує:

        Witam !
        Mam do zaoferowania sadzonki goji w cenie 2 – 3 euro za 1 sztuk? sadzonk?.
        Odbi?r na terenie Polski tylko hurt.
        Dost?pna ilo?? 10 000 sadzonek.

        Zapraszam do wsp??pracy.
        brysiak@interia.pl
        ……………………………………………………………………………………………………………

        Здрастуйте!
        Я пропоную годжі заводи по ціні 2 – 3 євро за 1 шт розсади.
        Прийом на території Польщі тільки нашкодити.
        Доступне кількість в 10 000 рослин.

        Я запрошую Вас до співпраці.
        brysiak@interia.pl

        • В'ячеслав Францішко В'ячеслав Францішко коментує:

          Здрастуйте.
          Дякую за пропозицію. Ціна у Вас приваблива, але в Україну із Польщі, як мені відомо, навесні буде завезено 15 000 саджанців годжі. Кількість дуже велика, походження невідоме. Боюсь, що це сіянці. Це перехресно запильна рослина, тому з сіянців може вирости не те, що очікується, у більшості випадків.
          Люди купують цю рослину в першу чергу для лікування, а не для прикраси саду. Головне – нікому не нашкодити.
          З повагою, В’ячеслав.

  13. Юрий коментує:

    Здравствуйте!Заинтересовало это растение,хотелось бы посадить у себя в саду.Возможно ли у Вас купить,как это сделать,и как доставить я живу в Харькове.

Написати відповідь до В'ячеслав Францішко Скасувати відповідь

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>