Баяна

Біла смородина в наших садах зустрічається не так уже й часто. Не кажучи про її низьку популярність на наших ринках. Хочу звернути Вашу увагу в першу чергу на смородину з величезним чудодійним потенціалом – БІЛУ СМОРОДИНУ.

Користь і властивості білої смородини
Незважаючи на те, що біла смородина менш поширена на присадибних ділянках, ніж чорна, її плоди цінуються за високий вміст корисних речовин: органічних кислот, вітамінів і цукрів. Перевагою цієї ягоди є і те, що вона на відміну від чорної смородини дуже багата на пектинові речовини, які сприяють наданню продуктам переробки желеподібної форми. Крім того пектинові речовини сприятливо впливають на кров і допомагають виводити з людського організму солі важких металів.
Ягоди білої смородини не такі ніжні й тендітні, як ягоди чорної смородини, що дозволяє їм більш довгий час залишатися на кущах і не обсипатися до самої пізньої осені. Урожайність білої смородини значно вище, ніж чорної і ягід з одного куща можна зібрати набагато більше. Плюсом цього чагарнику можна вважати і те, що на ньому ніколи не селиться смородиновий кліщ, який є головним шкідником кущів чорної смородини. Біла смородина має так сформовану кореневу систему, що не боїться посухи і однаково добре плодоносить як у посушливе, так і в дощове літо.
Фітотерапевтична популярність білої смородини нижче, ніж чорної, так як вона містить меншу кількість біологічно активних речовин, у тому числі вітаміну С, якого в білих ягодах майже в 5 разів менше, ніж в чорній смородині. Однак вміст калію і заліза, так корисного для серця і судин у білій смородині вище, ніж в чорній.
У складі білої смородини містяться білки, вуглеводи, жири, харчові волокна, моно-і полісахариди, клітковина, пектин, органічні кислоти, зола, вітаміни A, C, E, P, бета-каротин, вітаміни групи В: B1 (тіамін), B2 (рибофлавін), B6, B9 (фолієва кислота). Біла смородина багата макроелементами, такими як калій, фосфор, кальцій, магній, натрій і містить мікроелемент – залізо.
Калорійність білої смородини складає всього 42 ккал в 100 г ягід.
За своїми лікувальними і поживними властивостями смородина є дуже цінною ягідної культурою.
Існує таке прислів’я про те, що для онуків садиться чорна смородина, для дітей – червона, а для себе коханих – біла смородина. І насправді, тим у кого вже є онуки більш інших видів буде корисна біла смородина, адже вона через відсутність барвників не викликає алергічних реакцій, покращує склад крові і допомагає повноцінній роботі серця.
Вітамін С в організмі людини працює біокаталізатором ферментних процесів. Наукові дослідження виявили, що смородина починає активізувати процес обміну речовин в організмі вже через 1,5 години після того, як була з’їдена.
Вітамін А сприяє підвищенню імунітету, гостроти зору і стимулює клітинний обмін. Він також попереджає утворення пухлин і є перешкодою передчасного старіння організму. Його цілюща дія здатна вберегти від шкідливогї дії тютюнового диму і випромінювання.
Висока концентрація в смородині вітаміну Р благотворно позначається на стані судин, сприяючи їх очищення, зміцнення та нормалізує склад крові. Вітамін Р (рутин) активізує відділення жовчі, функцію кори надниркових залоз, допомагає зміцненню клітин печінки. Поєднання вітамінів Р і С захищає від розвитку атеросклерозу.
Те, що біла смородина багата вітаміном Е, робить її практично еліксиром молодості, так як вона є не тільки прекрасним антисклеротичним засобом, а й уповільнює процеси старіння, захищає організм від вільних радикалів, охороняє від катаракти, а також сприяє поліпшенню репродуктивної функції організму. Недолік в організмі вітаміну Е проявляється у вигляді старечих пігментних плям на шкірі, а вживання смородини сприяє заповненню його недоліку.
Вітаміни групи В, що містяться в плодах смородини, беруть участь у синтезі жирів і білків, в азотистім обміні, вони зміцнюють судини головного мозку і нервову систему, сприяють поліпшенню пам’яті і допомагають переносити психічні навантаження, яким особливо схильний сучасна людина.
Завдяки високому вмісту у білій смородині мінеральних речовин, вона показана для зміцнення серцевого м’яза і захисних функцій організму.
Пектини, що знаходяться в ягодах білої смородини, поглинаючи, виводять «поганий» холестерин з організму, вони очищають судини і не дають розвиватися захворювань серцево-судинної системи. Пектини можна сміливо назвати антидотом (протиотрутою), так як вони сприяють виведенню шкідливих речовин з організму. При самих різних інтоксикаціях, вони в кишечнику адсорбируют, перетворюють на нерозчинні комплекси і виводять з організму токсини, і навіть солі важких металів, наприклад, таких як ртуть, стронцій, свинець, кобальт.
Корисна для травлення біла смородина містить органічні кислоти, що борються зі збудниками кишкових інфекцій – бактеріями і деякими вірусами.
Отже, біологічно активні речовини, що містяться у білій смородині, благотворно впливають на кровотворення, функцію серцевого м’яза, імунну систему, допомагають роботі печінки і шлунка, підтримують організм у стані тонусу.
Поширена думка, що якщо з’їдати щодня всього лише столову ложку ягід білої смородини, можна значно зміцнити імунітет і зберегти здоров’я на довгі роки. Має підтвердження думка, що вживання плодів білої смородини підвищує чоловічу силу. І, звичайно ж, ці соковиті і прозорі ягоди чудово втамовують спрагу і якщо в жарку погоду з’їсти кілька кистей ягід білої смородини, то вони замінять склянку соку.
З білої смородини роблять вино, її додають в десерти, соуси і випічку, рідше, ніж з інших видів смородини з неї варять варення і роблять компоти, так як ця ягода містить в собі досить багато кислоти.
Протипоказання до вживання білої смородини
Незважаючи на явну користь білої смородини, існують і протипоказання до її вживання – це гастрит з підвищеною кислотністю і виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, при цих захворюваннях білу смородину з раціону краще виключити зовсім, так як її кислі ягоди можуть спровокувати загострення вищеперелічених захворювань.

Кущ сильно рослий, слабо розлогий, густий. Однорічні пагони прямі, товсті. Грона довгі (до 12 см з черешком), що звисають, щільні, сидять густо.
Ягоди середньої величини (0,7-1,0 г), одномірні, округлі, білі, прозорі, відрив сухий, смак кисло-солодкий, десертний. Сорт зимостійкий, високоврожайний, має високу стійкість до борошнистої роси.
Переваги сорту: зимостійкість, висока врожайність, висока стійкість до борошнистої роси, десертний смак ягід.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>