Мушмула германська

Мушмула германська (кавказька) дуже красива. У багатьох народів сходу мушмулу називають мармеладним деревом. Її розлогі гілки усипані довгим темно-зеленим листям, яке по осені стає дуже декоративним, надзвичайно прикрашаючи сад. Зацвітає вона навесні, випускаючи поодинокі білі (рідше – рожеві) квітки з яскраво-червоними серединками, дуже схожі на квітки шипшини. Плоди у дорослого дерева досить великі, як невелике яблуко. Вони мають великі блискучі кісточки всередині, дуже щільні і надзвичайно смачні. Уявіть собі терте яблучко, змішане з м’якоттю айви, пересипані цукровою пудрою. Ось такий, приблизно, смак у мушмули германської. Причому, її плоди дуже цілющі і широко використовуються в народній медицині, а також – у косметології і фармацевтиці для виготовлення різних БАДів. Але солодкими і м’якими плоди мушмули стає тільки після заморозки – розморожування або після витримування 2-3 місяці в сховищі. Тоді вони розм’якшуються, набирають цілющий букет вітамінів і годяться, як в їжу, так і для різних заготовок (варення, джемів, желе та інших), а запах – неповторний!

Рослина витримує морози за 30. При травневих заморозках втрачається лише урожай, ні листя, ні пагони не страждають.

1 коментар to “Мушмула германська”

  1. Тарас коментує:

    Пане В’ячеслав, є в мене питання на рахунок мушмули германської. Який розмір плодів у мушмули германської домашньої і який у Голландської великоплідної?
    Дякую!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>