[В.В. Загорулько, Україна]
Софія – столова форма винограду раннього терміну дозрівання. Вегетаційний період від початку розпускання бруньок до знімної зрілості ягід 110 – 115 днів. Коронка і верхні молоді листки темно-зеленого кольору, без опушення. Лист дуже великий, округлий зі слабким розсіченням, іноді злегка хвилястий. Черешкова виїмка відкрита. Осіннє забарвлення листя жовто – зелене. Кореневласні насадження сильнорослі, з дуже великими листами. Грона бувають великі й дуже великі. Ягоди великі і дуже великі (довжиною 28-36 мм, шириною 20-21 мм), рожевого кольору, нагадують яйцеподібну форму сорту Аркадія. Шкірочка ягоди при їжі не відчувається. М’якоть м’ясисто-соковита, з мускатним ароматом. У найбільших ягодах по 1 – 2 насінини. Квітка функціонально жіноча. Саджанці Софії добре вкорінюються, мають добре розвинену кореневу систему. Обрізка плодоносних лоз на 4 – 8 бруньок. Пагони визрівають рівномірно і повністю. Стійкість до мілдью і оїдіуму 3,5 – 4 бали. Необхідна профілактична обробка фунгіцидами (Тілт – 250, ридоміл). Морозостійкість до – 21 ° С.