Фундук (загально)

Фундук – окультурена ліщина (Corylus maxima). Місцеві назви — горішник, орішина, ліщина, лісовий горіх, але найбільш влучну назву йому підібрали турки – «Золотий горіх». Це не дивно, адже Турція є лідером по вирощуванню фундука, в цілому 75% світового виробництва, що дає країні біля двох мільярдів доларів щорічно. США займає 2% від світового виробництва фундука, переважно штат Орегон. Економічний ефект у понад $ 150 млн. Попит та дохідність цього горіха обумовлена не лише смаковими якостями. Фундук – прекрасне джерело енергії для нашого організму, ним можна з успіхом замінювати багато продуктів тваринного походження, наприклад жирне м’ясо. Як і всі горіхи, фундук корисний тим, хто дотримується вегетаріанства. У фундуку містяться речовини, здатні очищати кров, виводити токсини і шлаки, зміцнювати імунітет, перешкоджати утворенню та розвитку пухлин, покращувати роботу центральної нервової системи та головного мозку. Та головне – захист серця та судин. Горіхи містять найнижчий відсоток насичених жирів (у порівнянні з кедровими горіхами та мигдалем) і є один з кращих джерел здорових моно- і поліненасичених жирів. Висока частка ненасичених жирів у раціоні знижує рівень холестерину в крові і допомагає зменшити ризик серцево -судинних захворювань. Вживання в їжу всього 30 грамів лісових горіхів в день, знизить ризик серцево- судинних захворювань на 50%.

Отож фундуковий бум в Україні цілком виправданий. Але культура ця для нас досить молода, промислових насаджень не було. Свого часу Мічурін назвав фундук «хлібом майбутнього», було виділено тисячі гектарів під посадку, але нажаль далі паперу діло не пішло. Отож починаємо майже з нуля. Одна справа вирощувати декілька кущів – зовсім інша, закладати масові насадження. Саджанці горіхів, які є у продажі в Україні та Європі – кореневласні вкорінені відводки. Світові насадження: Турція – 100%, решта країн від 70% до 80% насаджень фундука щепленого на Ведмежому горісі. (Горіх ведмежий, Карі, турецька ліщина, ліщина деревовидна (Corylus colurna)). Турки вивели декілька різновидностей деревовидної ліщини, які теж продають доволі успішно в якості підщепи для щеплення сортового фундука. Переваги щепленого фундука, як стверджують закордонні фахівці, на деревовидній ліщині досить значні: розміщення більшої кількості дерев на одиницю площі, збільшується вміст жирів на 2 %, білків 2% – 6%, маса горіха на 0.40 – 0.50 грам більше ніж у контролі (кущ), вихід ядра на 2% -10% вищий ніж при кущовій, раніше плодоношення на 1-2 роки, на відміну від кущової форми, продуктивність фундука при вирощуванні в штамбових формі на 55% -80% вище, механізований збір горіхів, дозрівання відбувається на 4-6 днів раніше ніж при кущовому формуванні, накінець останнє та головне – зменшується до мінімуму затрата людської фізичної праці. Адже починаючи з 3-4 років після посадки вкорінених відводків, для садівника починається важка праця у щорічній боротьбі з кореневою порослю фундука. На даний час, в Україні основна маса саджанців є вкорінені відводки. Асортимент щепленого фундука, та його висока ціна, є мало прийнятним для масових насаджень. Отож, промислові насадження закладаються кореневласними саджанцями.  А основним заходом по догляду за ними, є регулярна щорічна формуюча обрізка. Для рясного плодоношення необхідно підтримувати хорошу освітленість у центрі куща. Рослини ростуть дуже швидко, і піклуватися про розріджену крону треба з першого року життя куща. Випилювати зайві гілки з центру дорослого загущеного куща буде практично нереально. При обрізці треба враховувати, що велика частина жіночих квіткових бруньок знаходиться на кінчиках обростаючих гілочок. З цієї причини видаляються гілки тільки засохлі, хворі або які сильно затінюють кущ. Фундук краще вирощувати з штамбом 40 см і 6 хорошими гілками першого порядку, що додають рослині форму чаші. Обрізку проводять на пізньому етапі цвітіння. Перші 4-6 років вкорочують провідники основних гілок приблизно наполовину. Висоту дерева зберігають близько 2.5 м. Цікаве рішення проблеми боротьби з кореневою порослю фундука пропонують польські фермери. Починаючи з 2-3 року після посадки, вони покривають землю навколо саджанця цупкою чорною поліетиленовою плівкою, діаметром 1,5 м. Прикріплюючи краї дротяними скобами. Таким чином, без світла, коренева поросль не розвивається, бур’яни теж. Ще хочу звернути увагу читачів на підбір сортів для промислових насаджень. Лущильні машини для горіхів ліщини розраховані на горіхи з круглою, або легко овальною формою плоду. Від цього буде залежним збут горіхової продукції.

Лікувальні властивості фундука

Перше, що можна лікувати за допомогою цього горіха – це серцево -судинна система . Вміщені в ядрах калій і кальцій благотворно впливають на стінки судин і гладкої мускулатури серця , допомагаючи їм залишатися еластичними. Горіх фундук також буде гарною підмогою в боротьбі з хворобами крові , наприклад , недокрів’і. Все, що стосується вен і судин , можна підправити за допомогою цього чудового засобу . Фундук приймають при варикозному розширенні вен , при тромбофлебітах , трофічних виразках гомілки і проблеми з капілярами. Допомагає фундук при збільшенні передміхурової залози , зміцнює захисні сили організму (імунітет). Горіх фундук також можна використовувати для очищення організму , для запобігання утворення гнильних процесів . Особливо добре за допомогою цього горіха очищується печінка. Людям із захворюванням на цукровий діабет можна вживати горіх в їжу , так як в ньому мало вуглеводів. Унікальне поєднання вітаміну Е і білка в цьому горіхові сприяє росту і розвитку м’язових тканин. У народній медицині фундук застосовували для вироблення молока у годуючих матерів , для запобігання газоутворення в кишечнику , для розчинення каменів при сечокам’яній хворобі. Розтерті горіхи з водою застосовували при бронхо – легеневих захворюваннях , а в поєднанні з медом ними лікувалися від недокрів’я і ревматизму. Масло горіха знахарі радили при аскаридах та епілепсії.

Норма добового споживання фундука – 30-50 грамів. Якщо кілька разів переборщити з кількістю з’їдених горіхів , можна отримати головний біль у прямому розумінні цієї фрази. Справа в тому , що велика кількість горіхів фундука викликає спазм судин головного мозку , особливо в передній половині голови.

Застосувань  фундуковим горіхам є чимало. Один з крилатих висловів в США: «Шоколад + фундук – шлюб, укладений на небесах!» Дійсно, мало є дітей, які б не куштували знамениту «Нутеллу», та багато інших кондитерських виробів. Хочу поділитись рецептом чудового грузинського смаколика «Чурчхела», Який з легкістю можна зробити в домашніх умовах. На одну порцію нам потрібно: 400-500 гр. лущених горіхів (можна і грецькі), один літр виноградного соку (можна з темних сортів винограду і світлих, у кого немає винограду, можна шовковичний, сливовий, навіть можна використати суничне, вишневе та інше повидло), 200 гр. муки, або крохмалю (пшеничного, кукурудзяного), цукор за смаком, міцна нитка та голка.

Беремо горіхи, головне , щоб вони не були пересушені , нанизуємо на міцну нитку довжиною десь 20 см. Протикаємо голкою акуратно кожен горіх. На кінці прикріплюємо канцелярську скріпку, щоб було зручніше розвішувати солодощі для сушіння. Найпростіше нанизується волоський горіх, а от від фундука пальці болять. Щоб цього уникнути, зразу підготуйте тонке, гостре шило. З ним можна впоратися набагато швидше.

Вариво готується так: беремо один літр соку, або повидло розводимо водою до консистенції соку – висипаємо один стакан муки, або крохмалю. Добре розмішуємо борошно в рідині і потім зливаємо в каструльку, проціджуючи через ситечко. Варимо, постійно помішуючи до кипіння, поступово наша суміш буде змінювати свій колір з борошнистого до більш яскравого, прозорішого. Варимо хвилин 7-10, в процесі пробуємо на цукор, і додаєм його по необхідності. Ну і нарешті, обмакаємо наші заготовлені нитки з горіхами в місиво, рази два-три для більш густої оболонки на горіхах, і розвішуємо для сушіння на вулиці, в захищеному місці. До нормального стану треба дати підсохнути пару днів, і смак і колір будуть змінюватися. Коли заливка на горіхах підсохне, можна повторити обмакування. Так можна робити кілька разів, поки фруктова оболонка не стане досить об’ємною. Після підсихання можна складати на зберігання в сухе місце, правда, до зберігання діло доходить рідко…

Ще один простий рецепт, так званого горіхового молока: 30-40 гр. горіхів подрібнюються в блендері до однорідної густої маси, та заливається 200 гр. теплою кип’яченою водою. П’ється вранці за пів години до прийому їжі. Можна додати чайну ложку меду. Цей напій покращить Ваше самопочуття та зміцнить імунітет.

Приємного апетиту!

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>