Погодьтеся, палітра фарб золотої осені була б неповною без бурштинових переливів стиглої ягоди обліпихи. За останні приблизно двадцять–двадцять п’ять років колючий чагарник обліпихи крушиновидної, що його іноді образно звуть “сибірським ананасом”, збільшує свою популярність. З’явилось багато хороших сортів без колючок з приємним, кисло-солодким смаком. Тепер обліпиха бажаний гість у кожному саду.
У обліпихи є чоловічі і жіночі дерева, тому, щоб отримати хороший урожай, потрібно садити їх разом, оскільки це рослина дводомна і запилюється вітром. Чоловічу рослину можна посадити навіть з порослі дички, а жіноча має бути культурна, гарного сорту. Визначити стать обліпихи можна, коли у неї ще немає листя, за її бруньками навесні, восени або взимку, особливо це актуально для чоловічої рослини, тому що жіночу можна впізнати влітку за плодами і квітами. Жіночі бруньки в 2–3 рази менші за чоловічі, мають 2 прикриваючі їх лусочки, а чоловічі — «пишні», великі, мають 5–7 таких лусочок.
Садять обліпиху восени або навесні. Але саджанці посаджені весною приживаються краще. Це відбувається через те, що відлиги та перепади температури взимку можуть спровокувати пробудження рослини; якщо дерево посаджене восени, воно ще достатньою мірою не адаптувалося після посадки і може підмерзати. Коріння у обліпихи довге, відходить у різні сторони (зазвичай має 2 корені), знаходяться на глибині близько 50 см. За рахунок специфіки кореневої системи коріння боїться перекопуваннь і пошкоджень, тому саджати цю рослину необхідно в місці, яке не буде в подальшому перекопуватися. Краще садити обліпиху на нейтральних неважких ґрунтах. Садити на відкритій сонячній ділянці. Садити аналогічно більшості плодових рослин: викопується яма глибиною і діаметром близько 50 см, коренева шийка після усадки землі повинна розташовуватися на рівні землі. Лунку пролити після посадки рослини, присипати землею.
Обрізку обліпихи проводять навесні, до того як розпустяться бруньки. До 4–5 років обрізкою формують крону, вирізаючи неправильно ростучі пагони. Після 8-10 років роблять омолоджуючу обрізку, видаляючи старі гілки з маленьким приростом, залишаючи трирічні пагони. І щороку, звичайно ж, потрібно проводити профілактичну обрізку, видаляючи пошкоджені, засохлі і хворі пагони.
Для лікувальних цілей використовують всі частини рослини, адже корисні властивості обліпихи дуже різноманітні. Настої і відвари з листя, кори і коренів приймають при отруєннях, ополіскують ними горло при ангіні, стоматиті. Спиртовою настоянкою листя обліпихи розтирають хворі м’язи і суглоби при подагрі та ревматизмі. Про те, чим корисна обліпиха, ходять легенди. У ній величезна кількість цінних для здоров’я мікроелементів — магнію, алюмінію, кремнію, заліза, бору, марганцю, титану, вітамінів К, Р, В, Р, Е, а каротину більше, ніж у моркві. Свіжі ягоди стимулюють так необхідне абсолютно будь-якій нормальній людині травлення, знижують рівень холестерину в крові. Властивості обліпихи дивовижні! Ягоди обліпихи їдять при зниженій кислотності саме шлункового соку, різних запорах, курячій сліпоті, ішемічній хворобі серця, гіпертонії, авітамінозі. Використовувати її, як бачимо, корисно, тим більше що придбати обліпиху зараз зовсім не важко. У плодах обліпихи виділений рослинний гормон — бета-ситостерин, що володіє антисклеротичною дією, що є показанням для використання їх у лікуванні й профілактиці атеросклерозу та всіляких вікових змін саме літніх людей. У корі гілок, а також у плодах виявлено речовину серотонін, що грає важливу роль у нормальній діяльності нервової системи. У листі рослини, а також у плодах знайдені різні кумарини, що володіють здатністю попереджати утворення тромбів прямо в кровоносних судинах. Також знайдена хімічна сполука, що надає протизапальну, ранозагоювальну і тонізуючу дію. Свіжі ягоди протипоказані при виразці шлунку і сечокам’яній хворобі, але при використанні спеціальних рецептів обліпихи, можна уникнути цих неприємностей.
Хороша обліпиха і тим, що збирати її можна не тільки в пору безпосереднього дозрівання, коли інших турбот достатньо, але і після настання стійких морозів. Вони їй ніяк не зашкодять, а от збирати плоди обліпихи буде простіше: досить розстелити під деревом плівку чи іншу матерію та постукати рукою по гілках — і ягоди досить легко відділяться та попадають вниз. Розкладіть зібрані ягоди по пакетах покладіть і в морозильну камеру, і вони збережуть свої корисні властивості протягом півроку і в будь-який час будуть придатні для подальшої переробки. Можна і по іншому: свіжо зібрані ягоди обліпихи (мити не треба) укласти в банки, залити холодною кип’яченою водою, закрити кришками і зберігати в холодильнику при температурі +4-6 гр. Ц.
Обліпихові ласощі.
Сік молодості
На 1 л соку обліпихи 300 г цукрового піску. Для початку вам знадобиться, звичайно ж, купити обліпиху або зібрати її. Вичавлений сік обліпихи злийте в емальовану каструлю, поставте її обов’язково на слабкий вогонь, засипте цукор невеликими порціями і розмішуйте до повного розчинення. Трохи додайте вогню і доведіть до кипіння (але не кип’ятіть). Сік обліпихи перелийте в стерилізовані банки і закатайте. Зберігайте при кімнатній температурі. Використовуйте для приготування вітамінних морсів і кисілів.
Пюре
Один кілограм обліпихи, один кілограм цукру. Для даної страви з обліпихи ягоди необхідно промити, обпарити окропом, протерти через сито. У отримане пюре засипати цукор, добре перемішати і розкласти в банки. Закупорити.
Масло вершкове з обліпихою
500 грам вершкового масла , двісті г цукру , 250 г товчених ягід. Змішайте масло, цукор і товчені ягоди до отримання рівномірної помаранчевої маси. Суміш викладіть в чисту скляну банку, закрийте кришкою. Зберігається в холодильнику два–три місяці.
Обліпиха з горіхами
Один кілограм ягід обліпихи, двісті грам волоських або інших горіхів, приблизно півтори склянки цукру, дві склянки води. Подрібнені ядра горіхів варіть у цукровому сиропі двадцять хвилин, додайте ягоди обліпихи і варіть ще 20 хвилин. Дайте охолонути і розлийте в банки.
Обліпиха з цукром
Ягоди вимийте, викладіть в чистий емальований посуд, пересипте рівною за вагою кількістю цукру. Потім перекладіть в півлітрові скляні банки до 4/5 обсягу, до верху засипати цукром. Закрийте пергаментним папером і перев’яжіть. Зберігайте в темному прохолодному місці.
Желе
На 1 л соку обліпихи з м’якоттю — 850 г цукру. Сік з м’якоттю підігрійте на слабкому вогні, обов’язково додайте цукор і варіть на сильному вогні двадцять–тридцять хвилин. Розлийте желе в гарячому вигляді в банки, дайте охолонути, закрийте кришками.
Обліпиха, протерта з яблуками
Плоди обліпихи перебрати, вимити в холодній воді, висипати на решето тонким шаром і дати обсохнути, після чого протерти через сито з нержавіючої сталі. У цю масу додати цукор. Яблука кисло-солодких сортів вимити, укласти в каструлю (бажано емальовану), додати воду і, нагріваючи до кипіння, кип’ятити протягом 8–15 хвилин (залежно від сорту, кислотності плодів, ступеня зрілості і розміру). Солодкі яблука потрібно варити довше, кислі — менше. Гарячі розварені плоди протерти через сито з нержавіючої сталі або друшляк. До пюре з обліпиховою ягід додати протерті яблука і цукор. Масу ретельно перемішати, підігріти до температури 70° С і відразу ж розфасувати в гарячі сухі простерилізовані банки. Після цього банки закрити консервними кришками і пастеризувати в киплячій воді: півлітрові — 20 хвилин, літрові — 25–30 хвилин і відразу закупорити. На 1 кг плодів обліпихи — 1 склянку води; на 1 кг пюре з обліпихи — 0,25–0,4 кг протертих яблук, 0,6–0,7 кг цукру-піску.
Обліпиха, протерта з глодом
Ягоди обліпихи перебрати, вимити в холодній воді, висипати на решето тонким шаром і дати обсохнути, після чого протерти через сито. Бланшувати протягом 1–2 хвилин плоди глоду, а потім протерти їх через м’ясорубку або через сито з нержавіючої сталі. До протертої обліпихи додати протертий глід і цукор. Цю масу ретельно перемішати, підігріти до температури 70 ° С і розфасувати в гарячі сухі простерилізовані банки. Потім банки накрити консервними кришками і пастеризувати в киплячій воді: півлітрові — 20 хвилин, літрові — 25-30 хвилин, після цього закупорена. На 1 кг протертої обліпихи — 600 г протертого глоду, 500 г цукру.
Обліпихова олія
Плоди обліпихи подрібнити, розтерти і потім віджати сік, на поверхні якого при відстоюванні спливає оранжево-червона (іноді оранжево-жовта) олія, яку потрібно зібрати в окрему посудину.
Жом промити водою і висушити при температурі не вище 60 ° С (можна на батареї центрального опалення), після чого пропустити його через м’ясорубку і залити рафінованою соняшниковою олією, нагрітим до температури 60 ° С, добре розмішати (дерев’яною лопаткою або ложкою з нержавіючої сталі) і залишити настоюватися, час від часу помішуючи. Наступного дня олію злити в іншу посудину з новою порцією сухого жому і продовжити настоювання. Вказану операцію повторити 3-4 рази. Олія обліпихи витісняється іншою рослинною олією. Олію обліпихи процідити через марлю або капронову сітку і злити в бутель з темного скла, яку потрібно щільно закупорити і зберігати в холодильнику.
Напій з листя обліпихи з медом
Для рецепту вам буде потрібно: вода — 3–5 л, обліпиха (листя) — 1 жменя, м’ята (сушена) — 1 жменя, мед — 1/2 склянки, кубики харчового льоду. Листя обліпихи і м’яти залити окропом, залишити для настоювання на 5–6 годин, потім процідити, додати мед. Після цього охолодити. Подати з кубиками харчового льоду.
Квас з обліпихи
Для рецепту вам буде потрібно: вода — 10 л, обліпиха (вичавки) — 1кг, мед — 2 склянки, дріжджі — 30 г. Після того, як Ви вичавили сік, вичавки (мезгу) обліпихи залити водою, кип’ятити 10–15 хв, дати охолонути, рідину відцідити, додати в неї мед і дріжджі. Залишити для бродіння на 8–12 год.
Варення сухе з обліпихи
Для рецепту вам буде потрібно: обліпиха — 1кг, цукровий пісок — 200г. Чисті ягоди пересипати цукровим піском, укласти рівним шаром на деко, помістити в нагріту духовку і уварювати після закипання по всій поверхні до тих пір, поки сироп не загусне (приблизно 20 хвилин). Потім масу викласти на фольгу або пергаментний папір і підсушити за кімнатної температури на відкритому повітрі.
Морозиво з обліпихи
Для рецепту вам буде потрібно: обліпиха (сік з м’якоттю) — 500г, вода — 500г, желатин — 10г. До підсолодженого обліпихового соку з м’якоттю додати воду і попередньо замочений у воді харчовий желатин. Добре розмішати, підігріти, не доводячи до кипіння. Охолодити і збити у фризері.
Мус обліпиховий
Для рецепту вам буде потрібно: обліпиха (підсолоджений сік) — 2 склянки, манна крупа — 40г. Підсолоджений сік обліпихи з м’якоттю довести до кипіння, всипати тонкою цівкою манну крупу (2 столові ложки без верху), варити, помішуючи, 10 хвилин. Остудити приблизно до 40 °С, ретельно збити, розлити у формочки й охолодити.
Желе обліпихове з соком калини
Для рецепту вам буде потрібно: обліпиха (сік) — 1 л, калина (сік) — 150г, желатин — 20г, цукор — 0.7–1кг. До соку обліпихи з м’якоттю додати сік калини і желатин, попередньо замочений у воді на 6 годин. Суміш підігріти, додати цукру. Варити близько півгодини до 1/3 початкового об’єму (готовність визначається як при варінні варення), злегка охолодити й розлити у формочки.
Напій молочний з обліпихою
Для рецепту вам буде потрібно: молоко — 500г, обліпиха (сік з м’якоттю) — 4–5 ст. л. До охолодженого молока додати 4–5 столових ложок підсолодженого обліпихового соку з м’якоттю. Суміш збити міксером.
Сік обліпиховий з медом і м’ятою
Для рецепту вам буде потрібно: обліпиха — 3 склянки, мед — 50г, вода — 1 стакан, відвар м’яти польовий — 1/2 склянки. Всі компоненти ретельно перемішати, залишити на 2 години на холоді.
Пастила з обліпихи
Обліпиха (вичавки ) — 1кг. Цукровий пісок — 600г. Пастила з обліпихи має деякі особливості в приготуванні. Її можна приготувати з вичавків обліпихи. Для цього до плодів (1 кг) додають 1 склянку соку з аґрусу, чорної або червоної смородини, яблук, айви. Всі вони мають підвищену желюючу здатність. Сік з обліпихою підігрівають до розм’якшення плодів, потім протирають через сито. Отриману масу пропускають через м’ясорубку і змішують з цукром (600 г на 1 кг маси). Для подрібнення і розчинення можна скористатися міксером. Масу розміщують на дерев’яній дошці і розгортають товщиною 1 см, після чого кладуть у духовку (при 45 °С) або в інше тепле місце. Дверцята духовки необхідно відкрити, інакше продукт запариться. Після досушування готову пастилу нарізують ромбами або кубиками, пересипають цукровою пудрою, розгортають і кладуть у коробки або інший посуд.
Рецепти взяті з
www.gotovim.ru