Глід (боярышник) – загально

Рослина глід в перекладі з грецького означає «сильний» (cratanos) від чого і пішла назва роду глодів – Crataegus. Це не дивно, так як ця рослина має тверду міцну деревину, стійко переносить несприятливі умови довкілля і живе декілька сотень років. Глід з давніх часів відомий, як незамінний сердечний помічник, в дикому вигляді, це високий чагарник, іноді деревце до 5 м з великими колючками близько 5 см. Цвіте в травні- червні, квітки білі, зібрані в густі суцвіття. Плоди червоні, рідше помаранчеві, кулясті, до одного см в діаметрі, дозрівають у серпні – вересні. З лікувальною метою використовують кору, дозрілі плоди і квіти, вони багаті на біологічно активні речовини. Квітки збирають у суху погоду в травні- червні, плоди – у серпні – вересні, кору – в період сокоруху. Плоди сушать у тіні або в сушарках при температурі не більше 50 ° С. Добре висушену сировину має приємний запах. Зберігають у коробках, банках, ящиках, полотняних і паперових мішках. Термін зберігання: квітів – 1 рік, кори, плодів – 2 роки. Глід не токсичний і його можна застосовувати тривало , правда дозування все ж треба дотримуватися. Глід діє як судинорозширювальний, спазмолітині засіб, підсилює кровопостачання серця і головного мозку, володіє слабкою сечогінною дією, знижує вміст холестерину в крові, знижує проникність стінок судин і капілярів. Настій квітів і плодів покращує сон, загальний стан організму і роботу серця. Рослина застосовується при вадах серця, знімає спазми судин, використовується у відновному періоді після важкої хвороби. Настій квітів ефективніший засіб, ніж настій плодів. Його приймають при серцевих захворюваннях, стенокардії, атеросклерозі, запамороченні в початковий клімактеричний період. Настоянка плодів глоду колючого надає тонізуючу дію на серце, особливо в літньому віці, при перенапруженні. Лікарі – гомеопати називають глід ліками для старого серця, він зміцнює серцевий м’яз, знімає серцеві болі та інші симптоми, пов’язані із захворюванням серця, а німці називають його – хлібом для серця.
На сьогоднішній день глід можна перенести з категорії малопоширених, рідкісних плодових культур, у категорію рослин які гідно заслужили на місце у кожному саду. Завдяки селекції, у багатьох сортів глоду зникли колючки. Набагато покращився смак. Збільшився розмір плодів та термін їх використання. Останнє досягнення Китайських селекціонерів (вони лідери в селекції глоду), сорт глоду «Олово» – плоди зеленого кольору з високими смаковими якостями і вагою від 100 до 300 грам. На жаль в Україні його ще немає. Але є багато інших сортів та видів глоду, які б Вас радували щорічними, цілющими, смачними врожаями.

1 коментар to “Глід (боярышник) – загально”

  1. Борис коментує:

    Здравствуйте Вячеслав. В мене росте багато дикого звичайного глоду ( сіянці) . Чи можна на нього прищепити горобину сортову Лікерну або Гранатну. Або іргу. Чи сумістні вони. Можливо у вас був такий досвід.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>